Vinna allsvenskan

Kraftcentralen Markaryd

Observera att denna sida är bara platsansvarigs tankar och inget som idagsläget direkt är sanktionerat, med det sagt låt oss börja.

Det är som så att det kan finnas chansen att cementera Kraftcentralen som ett ledande friskvårdscenter/gym i Sverige genom att expandera utanför källaren vi nu befinner oss i.

Ett stort tack till Andreas Jakobsen för ritningarna som gjorts ideellt för vår förening.


Som ni ser på ritningarna skulle den nya byggnaden ovan mark öka träningsytan på första plan med ca 150 kvm samt ca 60 kvm utegym under tak. Utöver detta skulle vi ha en modern byggnad som syns med stora glasytor mot utegymsdelen. Vi skulle också när vi väl inrett byggnaden kunna ha t ex förråd, duschar, kontor samt ca 70 kvm på en ovanvåning.


Det allra mest positiva är att vi har ett unikt tillfälle av följande skäl


Vi har en medlem på kraftcentralen som har stor erfarenhet av liknande projekt som erbjudit sig att hjälpa till med detta projektet ideellt. Han heter Finn Jakobsen och han har redan gjort en hel del förberedande arbete såsom samla ihop ett ideellt arbetslag, hittat folk som kommer skänka diverse byggmaterial såsom träd och fönster. Som jag förstod det har han även tillgång till grävare med mera, vidare har han och hans team ett kontaktnät som kan vara värdefullt vid ett sånt här projekt. Han har också en plan på hur vi ska agera för att försöka hitta externa sponsorer.


Nu eller aldrig


Det är som så att "time is of essence" då gräsplätten ovanför vårt gym nog snart ska delas ut/köpas av nån samt att Finn känner att detta är tillfället då han är redo att ta på sig detta.


Vi har som nämnts ovan redan från början en utgångspunkt där förmodligen det mesta kommer att bli billigare än normalt för ett liknande projekt, samt det faktum att detta verkar vara enda chansen att expandera gymmet utan att behöva flytta vår utrustning från källaren. Läget är ju också väldigt bra inte minst för alla bowlare, tränande på Nibe och skolungdomar.
Lite inspiration innan vi fortsätter (klick på länkarna som följer).


Oxygen gymNYTT GYM! Rundtur på nyöppnade Gymmet Västerås
Låt oss fundera på vad som händer om vi inte gör vårt yttersta för att ta tillfället i akt att expandera.


Om vi inte tar markplätten, är det då slututvecklat utrustningsmässigt? Den sista utrustningen vi köpte hängde vi i taket (monkey bar) och sedan hängde vi ett chinsräcke på monkeybaren, vi kan helt enkelt inte göra mycket mer i källaren.


Vi har som ofta nämns ett av Sveriges mest välutrustade och kompletta gym, inte minst med tanke på att vi inte bara satsat på utrustning som generer medlemmar utan även fokuserat på ofta förbisedda saker som att t ex ha en avdelning för underarmsträning/grepp/fingerstyrka. Men är gymmet utan problem? Absolut inte, det är trångt, det låga taket ger en instängd känsla och upplevelse av bristfällig ventilation, finns ingenstans för pensionärerna att ta en fika, motionärerna ta en proteindrink, föräldrarna ha sina barn, för liten stretchyta, inga fönster mm.


Jag peronligen gillar att träna i källaren där inte alla kan se en :) men alla tycker inte samma och med en expansion till marknivå med lite modern design och fönsterytor skulle alla få det de önskar. Jag tänker lite med hardcore gym i källaren med lite fartfylldare musik och på ovanvåningen ett trivsamt ställe med mer avslappnad träning, cardio och lite bord/stolar/fika. 


Bygga annanstans?


Om vi frånser att ett bygge någon annanstans skulle innebära att vi skulle behöva bygga en mycket större yta (större kostnader) för att täcka för källaren också och dessutom all utrustning skulle behöva flyttas så var finns den tomma platsen centralt? Var finns en tillräckligt stor och gärna modern byggnad till salu centralt? Man brukar säga att läget är det viktigaste när det gäller tomter, finns det någon bättre plats för ett gym än där vi befinner oss?


Mycket fördelaktig situation


Dessutom sitter vi nu i en mycket fördelaktig situation såtillvida att Finn Jacobsen styr upp projektet. Finn har tidigare varit med i konstruktionen av Nibehallen samt andra byggnader såsom till föreningar. Dessutom har han redan börjat få folk att anmäla sig för att ideellt hjälpa till med bygget rent praktiskt samt fått andra att vara redo att skänka byggmaterial. Kan förutsättningarna bli bättre undrar jag faktiskt? 


När kommer chansen igen att kanske långsiktigt kunna skapa Sveriges bästa gym på en utmärkt plats med ett ideellt arbetslag redo att rycka in med arbete och material?


När vi nu börjar titta på kostnaderna bör vi kanske ha i åtanke om vi råd att låta en sån möjlighet slippa oss ur händerna?Priset för steg 1


Jag vet inte exakt priset idagsläget men jag är övertygad om att föreningen skulle kunna göra det mycket billigare än ett normalt marknadspris och skulle det stämma så skulle i princip byggnaden vara en lönsam investering redan från start eftersom vi skulle ha ett högre värde i fast egendom än vi spenderat. Om vi kan få upp en byggnad för 2,5 miljoner som normalt skulle kosta 3,5 miljoner så har vi stärkt föreningens ekonomi. Om föreningen kunde äga sin egen byggnad bredvid simhall och paddelbanor skulle det vara en stor styrka för föreningen i framtiden.


Om vi spekulerar med 3 miljoner för en maskinhall med borrhål där vi lägger 500 000 kontant, det är ungefär vad en normal villa kostar att bygga. Villan finansieras av en till två personer, vi är väldigt många fler och när väl utrustning börjar komma på plats tror jag vi blir ännu fler medlemmar. Gymmet kommer synas på ett helt annat sätt och tror jag locka folk som utesluter att träna i källaren hur bra den än må vara gällande träningsutrustning. Ett uppvärmt skal med lite glaspartier och dragen el samt installarad värme/ventilation och vi kan börja använda lokalen.


Utöver potentiellt ökade inkomster via medlemskortsförsäljning genom att vi syns mer och skulle ha mer utrustning samt färre problem med t ex utrymme kommer gymmet ha några stolar och bord vilket troligtvis skulle öka försäljning t ex med en varuautomat. Som jag förstått är stolar och bord önskemål från föreningarna som tränar här och kanske det kunde bli lite av en samlingsplats efter träningspasset med stora försäljningsmöjligheter.


Rädslan


Jag tror den främsta rädslan är driftkostnaden och den kan självklart inte förbises. Kraftcentralen har gjort en lång resa för att komma dit vi är nu. Även detta bygge måste ske i steg. Steg 1 är att få upp byggnaden och hålla värme så det inte fryser sönder och går att träna där. Värma ett par hundra kvm med bergvärme kostar uppskattningsvis 15 000 kr /år? Annan el, vatten, 15 000 kr/år? Övriga kostnader såsom försäkring och liknande gissningsvis 15 000 till? Ränta på ett lån på 2,5 miljoner =100 000 kr?, amortering (sparande) = 50 000? 55 000 kr till för övrig drift/kostnader? Nu är detta bara gissningar men om vi säger 250 000 kr extra per år i början?


Jag tror dock vi skulle sälja minst 50 extra kort och därmed finansiera en hundratusing rakt av, vi brukar också gå 100-200 tusen vinst när vi investerar rätt hårt i maskinparken så enligt mig går kalkylen ihop utan några neddragningar alls. Alltså en ren maskinhall i princip i steg 1. Sedan steg 2 när ekonomin kommit tillbaka kan vara att inreda och då kommer ju på köpet mer driftkostnader då en inredd lokal med t ex duschar kräver mer städ och skötsel, med detta sker självklart inte förrän vi är redo och faktum är att redan steg 1 skulle lösa de flesta av våra problem såsom plats, rymd, snygg entre, fika möjlighet, att vi märks osv. Gymmet startade med några hemmasvetsade hantlar som fick flyttas fram och tillbaka, denna lokalen kan inte starta som ett färdigt lyxhotell utan primitivt i början, ta platsen, göra det som krävs för att behålla den, flytta in en del maskiner.


Ränta och amortering


I min uppskattade kalkyl är ju ränta och amortering de stora kostnader som vi i väldigt liten utsträckning kan påverka. Jag har en ide till hur vi skulle kunna minska dessa kostnader. Förutom sponsring så skulle vi kanske kunna sälja ett begränsat antal långa medlemskort, de som köper dessa skulle kunna räknas som sponsorer och kunde kanske få ett speciellt omnämnande att de möjliggjorde detta bygget på ett plakatt eller nåt. Skulle nån köpa ett sånt kort? Vet faktiskt inte :). De eventuella pengarna skulle iallafall gått till att amortera delar av lånet vilket skulle minska de årliga kostnaderna.


Framgångarna och traditionerna


Markaryds IF är ett lag med starka traditioner, vi är säkert många som minns när laget spelade jämt mot lag som Malmö FF med mera, fantastiska överprestationer med tanke på befolkning och ekonomi. Tyvärr är det nog som så att trots allt kommer de aldrig vara nära att bli Sveriges bästa lag. Självklart är det milsvid skillnad mellan fotboll och bodybuilding/fitness men samtidigt kan man bara besegra det motstånd som ställs framför en. Faktum är att Kraftcentralen leverat atleter i Sverige eliklass gång på gång. Ett exempel är att en av Sveriges absolut bästa bodybuildare 2018 byggde sitt fundament här, jag tänker på Niro de la Rua som dominade bodybuilding scenen 2018, t ex SM. Ett annat aktuellt exempel är Louise Nilsson som tävlade för Kraftcentralen i år och vann otroliga 4 guld på 3 starter. Man kan ha sina åsikter om bodybuilding men faktum är att det är en sport och om man nu ändå inte uppskattar den så om vi kollar på Louise Nilssons guldmedaljer i Bikinifi fitness så vet jag inte vad kritiken egentligen skulle kunna vara?Fortsättning följer men kontakta mig (Adrian) snarast om du har nån ide angående finansiering eller byggnation eller vill bidra på något sätt till projektet.